Начало / Университетът / Факултети / Медицински факултет / Структура / Катедри / Хирургически болести, акушерство и гинекология

   

Учебна дейност:

 

Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология“ включва преподаватели от специалностите хирургия, урология, сърдечна и съдова хирургия, ортопедия и травматология, очни болести, оториноларингология, акушерство и гинекология.

 

Тук се обучават студенти от специалностите медицина, медицинска рехабилитация и ерготерапия и здравни грижи. Преподавателите са изградени специалисти в съответната област с разширени познания и клиничен опит.

 

Програмите за обучение на студентите са утвърдени и акредитирани. В условията на модерна инфраструктура и със съвременни мултимедийни лекции се представя учебният материал в пряка връзка с клиничната практика. Учебният процес се подпомага от хонорувани асистенти за всички специалности в катедрата.

 

От 2013 г. в Катедра „Хирургически болести, акушерство и гинекология“ са акредитирани докторски програми по специалностите: „Сърдечна хирургия“, „Анестезиология и интензивно лечение“, „Обща хирургия“, „Ортопедия и травматология“.

 

Академичен състав:

 

Учебно-научен сектор „Сърдечна хирургия и Съдова хирургия“
проф. д-р Любомир Димитров Спасов, дм – зам. - Декан
доц. д-р Вили Пъшев - зам. ръководител на катедрата
ас. д-р Васил Страшимиров Козаров
ас. д-р Делян Петков Еврев – административен асистент
ас. д-р Азис Алейдин Азис
ас. д-р Пейо Борисов Мишев
ас. д-р Антон Добрев Ковачев

 

 

 

Учебно-научен сектор „Обща хирургия, Акушерство и гинекология
доц. д-р Радосвет Горнев,д.м.
доц. д-р Дорина Асенова, д.м.
ас. д-р Борил Петров Петров
гл.ас. д-р Мирослав Зашев,д.м.

 

Учебно-научен сектор „Анестезиология и интензивно лечение, Ортопедия и травматология
акад. д-р Венко Митков Александров, дмн
проф. д-р Веселин Колев Кожухаров, дмн
доц. д-р Явор Георгиев Григоров, д.м.
ас. д-р Ясен Георгиев Мутафов
ас. д-р Жулиен Димитров
ас. д-р Илия Бауренски

 

Учебно-научен сектор „Офталмология и Оториноларингология
доц. д-р Дида Казакова, д.м.; доц. д-р Елена Мермеклиева,д.м.
доц. д-р Александър Марков Райнов, д.м.
гл. ас. д-р Димитрина Тодорова Едрева,д.м.
ас. д-р Славена Емилова Стойкова, д.х.
ас. д-р Ирина Костова

 

Учебно-научен сектор „Урология
проф. д-р Ботьо Зозиков, дмн
ас. д-р Борил Петров
ас. д-р Катина Стойчева

 

доц. д-р Радосвет Горнев, дм – ръководител на катедрата

 

е специалист по хирургия с над 30-годишен опит в общата и коремната хирургия при доброкачествени и злокачествени заболявания на гастроинтестиналната система, жлъчно-чернодробната и панкреасната хирургия, хирургия на млечната жлеза, спешна хирургия, лапароскопска хирургия. Специализирал е в Кливланд клиник – САЩ, Сьодертале – Швеция, Истанбул – Турция, Любляна – Словения.

 

Член на Българското хирургично дружество
Редовен член на Американската асоциация на колоректалните хирурзи от 2004 г.
Редовен член на Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози (IASGO) от 2011 г.

 

доц. д-р Дорина Асенова, дмдекан на Медицински факултет

 

завършва медицина през 1985 г. в Медицинска академия – гр. София. Придобива специалност „Акушерство и гинекология“ през 1990 г., а през 1992 г. – научна степен „кандидат на медицинските науки“.

 

До 1994 г. работи като лекар във Враца, а от 1.08.1994 г. до момента е член на екипа на МБАЛ „Лозенец“.

 

доц. Асенова заема академичната длъжност „доцент, лекар-преподавател“ към Медицинския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ от април 2013 г. От август 2018 г. доц. Асенова е началник на Отделение АГ към МБАЛ „Лозенец“ (тогава Университетска болница „Лозенец“). През 2019 г. доц. Асенова е избрана за Декан на Медицински факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

проф. д-р Веселин Кожухаров,дмн е специалист ортопед и травматолог. През 2002 г. става доцент, а през 2006 г. специализира ендопротезиране на стави в Медицински университет – София. Специализант е по микрохирургична дисекция на свободни ламба в Университета Сент Люк, Брюксел, Белгия, остеопластично лечение на костни дефекти в УБ „Св. Анна“ София., по ортопедия в клиника на Университета Дюк, Дърам, САЩ, и наблюдател в клиника по спортна травматология на Университета Тюлейн, Ню Орлианс, САЩ; първа пътуваща специализация по детска ортопедия в Брюксел, Белгия, Париж, Тулуза и Монпелие, Франция, ендопротезиране на стави в Медицинския университет – София, Revitan Course за ревизионно ендопротезиране на тазобедрената става във Виена, Австрия, спонсориран от Zimmer, колянно ендопротезиране и ревизионно протезиране NexGen – Zimmer, Stolzalpe, Austria, динамична остеосинтеза AIOD, Загреб, спонсориран от Stryker.

 

Преди да се присъедини към екипа на УБ „Лозенец“, проф. д-р Кожухаров работи като лекар в ДУБ „Св. Анна“, като доцент в Русенски университет „Ангел Кънчев“. В периода 2007–2009 г. Веселин Кожухаров заема длъжността началник сектор „Ортопедия и травматология“ в УБ „Лозенец“, а от 2009 г. до сега оглавява Клиниката по ортопедия и травматология и преподава в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Има 64 научни публикации, 13 в чужбина и 51 на български език.

grigorov

доц. д-р Явор Григоров, дм

 

доц. д-р Явор Григоров, дм е роден в Бургас, потомствен лекар четвърто поколение. Завършва медицина във ВМИ – Варна през 1986 г. и работи последователно във всички нива в системата на българското здравеопазването, от селска здравна служба до университетска болница. Придобива специалност по Ортопедия и травматология, Спортна медицина и преминава следдипломна квалификация по Гръбначна хирургия и Ендопротезиране на стави. Единадесет години завежда сектор по Ортопедия и травматология в Университетска болница в гр. Сабрата – Либия и е консултант в Африкански онкологичен институт в същия град. Отличен е с почетна грамота. През 2010 г. защитава дисертация посветена на костните инфекции и придобива научна степен ,,Доктор“. Автор е на монографията „Остеомиелит”. Член е на Съюза на учените. От 2011 г. работи в Болница ,,Лозенец“, като от 2013 г. е главен асистент, а от 2021 г. е доцент в СУ ,,Св. Кл. Охридски“. Към някои от научно - практическите приноси на доц. Я. Григоров, се отнасят: предложената собствена класификация на костните инфекции, на базата на която е разработен универсален алгоритъм на хирургично поведение, както и екзотични клинични случаи, включващи – Синовиална липоматоза на ходилото; успешно лекувани костни инфекции на бедрената кост, съответно с 20 и 34 годишна давност; втори по големина отделен бедрен липосарком описан в световната практика; ампутация на раменния пояс – клавикула скапула и горен крайник; орган съхраняваща операция в случай на хондросарком на тибия; фибросарком на ключицата, лекуван успешно чрез тотална клавикулектомия и др.

 

didaKazakova

доц. д-р Дида Казакова, дм

 

доц. д-р Дида Казакова, дм е завършила Медицинска академия, София. Завършила е клинична ординатура по очни заболявания в Институт "Хелмхолц" Москва. Специализирала е в областта на глаукомата в Тел Авив, Лондон, Лозана, Кьолн, Базел, Лайпциг. През 1999 г. печели стипендия на Европейското дружество по глаукома. С тази стипендия в Германия тя защитава докторска дисертация под ръководството на проф. Гюнтер Криглщайн. От 2009 г. работи в Университетска болница "Лозенец". Избрана е за доцент по офталмология през 2013 г. Доцент Д. Казакова е каненa редовно като гост-лектор на световни конгреси по офталмология: Абу Даби (2009 г.), Москва (2013 и 2014 г.), Аликанте (2016 г. в Международен конгрес по хирургия – секция „Хирургия на глаукомата”). Доц. Казакова е удостоена с награда на Европейското дружество по Офталмология за преподаватели за 2015 г. Тя е автор на раздел в Американското издание Nova Science Publishers “Focus on Glaucoma Research”.