Начало / Университетът / Факултети / Медицински факултет / Структура / Катедри / Биология, медицинска генетика и микробиология

   
Катедра Биология

Адрес:
гр. София 1407, УБ „Лозенец“, ул. „Козяк“ № 1
Медицински факултет
тел.: 02/ 960 74 14; 960 74 16; 960 73 46

Учебна дейност:

В катедрата се обучават студенти по медицина в съответствие с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Медицина“ за образователно-квалификационна степен „магистър“ от професионално направление „Медицина“. Обучението за магистърска степен се осъществява по три задължителни учебни дисциплини:

  • „Биология на човека“ (І и ІІ семестър)
  • „Медицинска генетика“ (V семестър)
  • „Микробиология“ (ІV и V семестър)

Преподавателите от катедрата участват също и в обучението на студенти по специалността „Медицинска сестра“ за образователно-квалификационна степен „бакалавър“ от професионално направление „Здравни грижи“. Обучението за бакалавърска степен се осъществява по две задължителни учебни дисциплини:

  • „Микробиология, паразитология и вирусология“ (ІІІ семестър)
  • „Медицинска генетика“ (VI семестър)

Студентите се обучават по система за кредитно отчитане, която е предпоставка за тяхната мобилност в рамките на Европейския съюз. Предлагат се избираеми и факултативни курсове. Преподаватели от катедрата участват в авторските колективи на повече от 20 учебника за студенти по медицина, стоматология и фармация. Хабилитираните преподаватели към катедрата са научни ръководители на повече от 15 успешно защитени кандидатски дисертации и дипломни работи. Катедрата поддържа активно сътрудничество и научно партньорство със сродни научно-преподавателски звена на медицински факултети в страната и чужбина.

Академичен състав:

  • проф. д-р Галина Железова Железова, дм – професор по микробиология, ръководител катедра
  • проф. д-р Цветанка Цанкова Маринова, дм, дмн – професор по морфология (биология на човека)
  • доц. д-р Радослава Василева Въжарова, дм – доцент по медицинска генетика
  • гл. ас. д-р Светла Тодорова Николова, дб – главен асистент по медицинска генетика
  • гл. ас. Лилия Захариева Церовска, дб – главен асистент по микробиология
  • гл. ас. Любомира Димитрова Йочева, дб – главен асистент по микробиология
  • гл. ас. Людмила Филипова Беленска-Тодорова, дб – главен асистент по медицинска биология
  • ас. Василка Крумова Кочева, дп – асистент по медицинска биология

Научноизследователски направления:

Направление „Медицинска биология“

Имунобиологични характеристики на растежните фактори и техните рецептори при физиологични и патологични състояния.

  • проф. д-р Цветанка Цанкова Маринова, дм, дмн – професор по морфология (биология на човека)

е-mail: ccmarinova@med.uni-sofia.bg; tmarinova@yahoo.com

Проф. д-р Цветанка Цанкова Маринова, дм, дмн, e университетски преподавател по учебната дисциплина „Биология на човека“. Тя е магистър по медицина (1975). От 1994 г. е доцент по биология, а от 2007 г. е професор по морфология (биология на човека) с професионални специалности "Медицинска биология" (1980) и "Медицинска педагогика" (2005). Придобити научни степени на проф. д-р Маринова са „доктор по медицина“ (1982) и „доктор на медицинските науки“ (2005, шифър „Медицина: анатомия, хистология и цитология“). Била е ръководител на катедрата един мандат и заместник декан на факултета – два мандата. Научните й интереси са в областта на медицинската биология, морфологията и имунобиологията.

гл. ас. Людмила Филипова Беленска - Тодорова, дб – главен асистент по медицинска биология
е-mail: lyudmila_bt@yahoo.com; lyudmila_bt@med.uni-sofia.bg

гл. ас. Людмила Филипова Беленска - Тодорова, дб е университетски преподавател по Биология на човека в Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“. Притежава ОКС Магистър, специалност Молекулярна биология, професионална квалификация молекулярна микробиология - магистър по Микробиология и микробиологичен контрол -2006 г. Притежава специалност по Медицинска биология – 2014 г. Има защитена докторска дисертация през 2016 г. с шифър 4.3 Биологически науки - Имунология.

Ас. Василка Крумова Кочева, дп – асистент по медицинска биология е-mail: vasi.kocheva@gmail.com vkkocheva@uni-sofia.bg

ас. Василка Крумова Кочева, дп е асистент по учебната дисциплина „Биология на човека“ в Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“. Тя е магистър по биология с втора специалност химия (1988). Придобива научна степен „доктор“ по научна специалност с шифър на професионално направление „Педагогика на обучението“(2021). Научните интереси на ас. В. Крумова са в областта на медицинската биология, съвременните перспективи за учене и преподаване във висшето образование и проектно-базираното обучение по базови научни дисциплини за студенти по медицина.

Направление „Медицинска генетика“

Индивидуализирана медицина – генетична хетерогенност при сърдечносъдови заболявания; генетично обусловени вариации при отговор към лекарствени средства, прилагани в кардиологията.

проф. д-р Върбан Стоянов Ганев, дм, дбн – професор по медицинска генетика
е-mail: ganev@med.uni-sofia.bg; ganevv@dir.bg

проф. д-р Върбан Стоянов Ганев, дбн е хоноруван университетски преподавател по Медицинска генетика. Магистър по Медицина (МУ-София, 1980). От 1996 г. е доцент по биохимия. Доцент – 2007г. и професор 2009 г. по Медицинска генетика. Притежава научни степени: „Доктор“ (1987) и „Доктор на биологическите науки“ (2003). Има професионални специалности: „Биохимия“ (1995) и „Медицинска генетика“ (1986). Бил е ръководител на катедрата един мандат и заместник декан на факултета – два мандата. Научните интереси на проф. Ганев са в областта молекулно-генетични основи на многофакторни заболявания и предразположенията за тях.

доц. д-р Радослава Василева Въжарова, дб – доцент по медицинска генетика
е-mail: radvazh@yahoo.com ; rvuzharova@med.uni-sofia.bg

Доц. д-р Радослава Василева Въжарова, дб е преподавател по медицинска генетика в Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“ по учебната дисциплина „Медицинска генетика“. Магистър по Медицина МУ-София, 1994 г. Притежава специалност „Медицинска генетика“ - 2000 г., научна степен Доктор по „Генетика“ - 2016 г., и е доц. 7.1. Медицина, Медицинска генетика - 2021 г. Нейните научни интереси са свързани с генетиката на многофакторните заболявания.

гл.ас. Светла Тодорова Николова, дб – главен асистент по медицинска генетика
е-maill: dr.nikolova113@gmail.com ; stodorovan@uni-sofia.bg

Гл. ас. д-р Светла Тодорова Николова, дб е университетски преподавател по медицинска генетика в Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“ от 2017 г. Тя е доктор по генетика (МУ-София, 2016), магистър по медицина (МУ-София, 2015), магистър по микробиология и микробиологичен контрол (СУ „Св. Климент Охридски“, 2007) и бакалавър по молекулярна биология (СУ „Св. Климент Охридски“, 2005). Нейните научни интереси са свързани с генетиката на многофакторните заболявания.

Направление „Медицинска микробиология“

Естествената резистентност, факторите на патогенност и антибиотична резистентност на микроорганизмите, инфекциозна имунология

проф. д-р Галина Железова, дмпрофесор по микробиология и ръководител на катедрата
е-mail: gzhelezova@gmail.com

Проф. д-р Галина Железова Железова, дм, е професор в катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“ и преподавател по учебната дисциплина Микробиология. Tя е ръководител на Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“ Магистър по медицина, МУ – София, 1980 г. Придобива научна степен доктор по медицина през 1987г., шифър 01.06.23, Имунология и алергология. Научно звание доцент по микробиология, шифър 01.06. 12. получава през 2007 г. в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има придобити професионални специалности Микробиология (1994 г) и Клинична имунология (1996 г). Професор по 7.1. Медицина (Мeдицинска микробиология) от 2016г. Научните и интереси са свързани главно с инфекциозната имунология и факторите на патогенност на микроорганизмите.

гл. ас. Любомира Димитрова Йочева, дб – главен асистент по микробиология
е-mail: lyubomirayocheva@abv.bg

Гл. ас. Любомира Димитрова Йочева, дб, е главен асистент в Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“ и преподавател по учебната дисциплина „Микробиология“. Магистър по биология, СУ "Св. Климент Охридски", 1986 год. Придобива научна степен „доктор по биология“ през 1997 г. с шифър „Микробиология, имунология и вирусология“ и професионална специалност „Микробиология“ през 2017 г. Научните интереси на гл. ас. Йочева са в сферата на медицинската микробиология, санитарната микробиология, хранителната микробиология, имунологията и вирусологията.

Гл. ас. Лилия Захариева Церовска, дб – главен асистент по микробиология
е-mail: l_tserovska@abv.bg

Гл. ас. Лилия Захариева Церовска, дб, е главен асистент в Катедра „Биология, медицинска генетика и микробиология“ по учебната дисциплина „Микробиология“. Магистър по биология, СУ "Св. Климент Охридски", 1986 год. Придобива научна степен „доктор по биология“ с шифър „Микробиология, имунология и вирусология“ през 1994 г. и професионална специалност „Микробиология“ през 2017 г. Нейните научни интереси са в сферите на медицинската микробиология, имунологията, вирусологията, санитарната микробиология и микробиологията на околната среда.