Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Лекция на заместник-председателя на Съда на ЕС проф. Коен Ленартс в Юридическия факултет на СУ

   
Лекция на заместник-председателя на Съда на ЕС проф. Коен Ленартс в Юридическия факултет на СУ

проф. Коен Ленартс

На 21 май се проведе поредното събитие от серията инициативи на Юридическия факултет на СУ под надслов „Месец на ЕС” в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” (http://eubg.eu/).

След като на 9 май бе отбелязан Деня на Европа с лектория на бившия главен юрист на ЕС проф. Жан-Пол Жаке и почетния ректор на Страсбургския университет проф. Флоранс Беноа-Ромер, на 21 май Юридическият факултет бе домакин на официално посещение на делегация на Съда на ЕС, което завърши с лекция на заместник-председателя на Съда на ЕС проф. Коен Ленартс. При откриването на събитието деканът на ЮФ проф. Пенов отбеляза, че в никой друг университет не можеш в рамките на 2 седмици да чуеш лекции на двамата най-големи специалисти по европейско право – проф. Жаке и проф. Ленартс.

Забележителният белгийски учен започна своята лекция в препълнената с над 300 слушатели 292-а аудитория с широк анализ на ролята и значението на съдебната институция на ЕС и дълбочината на нейните отношения с националните съдилища. Той се обърна към присъстващите председатели на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев в качеството им и на преподаватели в ЮФ и настоя националните магистрати да не подценяват значението на това сътрудничество и ролята си на съюзни съдии.

Темата за принципа на равно третиране (недискриминация) в правото на ЕС бе представена от гледна точка на практиката на Съда на ЕС. Лекторът подчерта, че от принцип равното третиране е издигнато в ценност на ЕС, което може да се определи и като смисъл на съществуването на интеграционния съюз. Той представи аналитично и атрактивно различните измерения на принципа за равно третиране на основание пол, възраст, сексуална ориентация, гражданство и др.

Като даде множество примери по исторически важни дела пред Съда на ЕС, той успя да внуши на огромната си публика незаобиколимото значение на този принцип като „трансверсален”, обхващаш всички дейности на ЕС.

След като приключи точно на 60-тата минута своето изложение, лекторът отговори на повече от 10 въпроса от студентите, зададени също на чудесен английски език.

След края на лекцията присъствалите изключително именити съдии Мелхиор Ватле и Антонио Тицано споделиха колко впечатлени са от българската студентска аудитория и настояха да бъдат поканени отделно за изнасяне на лекции „безплатно и с огромно удоволствие”.

Гостите обсъдиха с ръководителя на програмата доц. д.ю.н. Атанас Семов и идеята за издаване на сборник с трудове на съдии от Съда на ЕС и български специалисти по право на ЕС.

„Месецът на ЕС” в ЮФ продължава в дните на българската просвета и култура с лекции на българския съдия в Общия съд на ЕС г-жа Марияна Кънчева на 24 и 25 май от 10.00 ч. в аудитория 292

Преди лекцията делегацията на Съда на ЕС се срещна с ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет и международната магистърска програма „Право на ЕС“.

1