Начало / Новини / Календар / Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство ще се проведе в Богословския факултет

Богословски факултет

На 20 май от 13 до 16 ч. в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе работен семинар, посветен на дигитализацията на църковното историческо наследство. Той се организира от катедра „Практическо богословие на Богословския факултет и част от Майските дни на културата на Софийския университет.

На семинара ще бъдат представени конкретни проекти на манастири и епархии за дигитализация на книжни фондове, архитектурни обекти, икони и стенописи, на различни църковни артефакти.

Ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на манастирски църковни музеи, както и продукти за популяризиране на културно-историческото наследство на манастири и църкви у нас. В рамките на проявата се планира демонстрация на конкретни софтуеърни и хардуеърни продукти, като примери за използване на новите технологии в съхраняването и представянето на църковното наследство.

В работата на форума ще вземат участие преподаватели, игумени на манастири, представители на епархии, манастири, специалисти от Национално-историческия музей, IT специалисти и др.

Семинарът е отворен за всички, които се интересуват от темата.

плакат

Програма