Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Шесто издание на обучението за добри практики при изграждане на фотоволтаични централи

   

08.05.2024

 

На 24 и 25 април 2024 г. Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), Стопанският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и списание „Ютилитис“ организираха шестото поредно издание на обучението „Добри практики при изграждане на фотоволтаични централи“. По-рано, през 2022 г. и 2023 г., бяха проведени още пет издания на същото обучение, като в тях участваха общо над 350 професионалисти от отрасъла.

Събитието беше открито от Марияна Янева, заместник-председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ), и от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев.

APSTE 6-1

Лектори в обучението бяха Марияна Янева (АПСТЕ); Валентин Господинов, Директор за България, Sunotec; Димитър Димитров, Renewable Energy Insurance Broker; Димитър Цеков, Технически директор, Renergy; Красимира Петкова, ESG мениджър, Енери; Кристиян Митов и Роза Иванова, xFigure Finance; Стефана Цекова, адвокат, Schoenherr. Обучението е част от инициативите, свързани с магистърската програма „Енергийни пазари и услуги“ в Стопанския факултет на СУ.

Курсът е базиран на „Ръководството за най-добри практики при проектиране, снабдяване и изграждане на фотоволтаични електроцентрали“ на SolarPower Europe, което АПСТЕ преведе, допълвайки го с насоки от опита на български компании – членове на АПСТЕ, както на местния, така и на международните пазари.

APSTE-6

Всички участници получиха сертификати за участието си от декана на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев в края на втория ден.

Поради големия интерес към предишните издания, организаторите планират следващи обучения през 2024 г.

Вижте и видео-представянето на курса на адрес: bit.ly/apste-utilities