Начало / Новини / Новини и събития / „Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“ - изложба, посветена на 155 години от рождението на Тодор Чипев

   
„Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“ - изложба, посветена на 155 години от рождението на Тодор Чипев

Университетската библиотека посреща своя патронен празник 25 ноември с изложба, посветена на най-големия български книжар и издател преди Втората световна война - „Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“. С нея се отбелязва 155 години от рождението на Тодор Чипев. Кратки истории за издателство „Т. Ф. Чипев“ въвеждат посетителите в културната история на България от края на XIX до средата на XX век.

Изложбата представя част от 500-те книги, издадени от Т. Ф. Чипев. Наред с изданията от периода 1891–1901 г. акценти в експозицията са преводи на класически автори, поредицата научни съчинения, издания на класиците, учебници и детска литература.

1-14

Специално място е отделено на първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ на български език – единствената печeливша книга на издателството. В изложбата са показани и Описът на старопечатните български и славянски книги от 1930 г., както и първият брой на първото библиографско списание „Българска книга“.

1-8

Половинвековната дейност на Тодор Чипев и цялото му семейство е пример за любов към книгата и българската култура изобщо. Създаването и успешното управление на издателството и най-голямата книжарница на Балканите от първата половина на XX век предизвикват и до днес интерес сред изследователи и ценители.

1-6

 

Изложбата може да бъде разгледана до края на м. февруари 2023 г. в Университетската библиотека

1-2
1-9
1-4
1-2
1-3

Снимки: Университетска библиотека "Св. Климент Охридски"