Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2022 г. на Богословския факултет

   
Завърши випуск 2022 г. на Богословския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 67 бакалаври и магистри от Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 20 завършват с отличен успех. На събитието бяха връчени и свидетелства за професионална квалификация за учител по религия на 40 курсисти СДК - учители по програма "Квалификация" на МОН. Празникът бе уважен от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет.

Тържеството бе открито от декана на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов, който поздрави абсолвентите и техните близки. Обръщайки се към най-младите си колеги, той заяви, че неумолимият ход на времето ги е срещнало, но не случайно. „Дойдохте в Богословския факултет, водени от интерес към непознатото, от любопитството на човека, на когото е завещан въпросът: Адаме, къде си?, от любовта към Любещия. Не знам дали успяхме да Ви помогнем в това човешко лутане, дали укрепихме вярата Ви и преумножихме любовта във Вас, но през цялото време се стремяхме да инкрустираме върху сърцата Ви думите на Спасителя, казани чрез устата на св. евангелист Матей: И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал. Ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. (28:19-20)“, каза деканът и допълни, че това е мисия, и няма нищо по-отговорно от това, да се посветиш на нея, още повече когато тя е поставена от нашия Господ Иисус Христос.

1-1

Доц. Найденов се обърна към Негово Високопреосвещенство и му благодари и допълни, че пред него са кадрите на родната Църква, подготвени, достойни, добронамерени и чакащи. „Това са педагозите, които ще научат онези, които не различават „ляво от дясно“ на добро и по-добро, тук са свещенослужителите и църковнослужителите, които са готови да обработват Божия виноград, ето ги учителите за духовните училища и служителите за подразделения на Българската православна църква“, каза още деканът на Богословския факултет.

1-11

Той перифразира псламопевеца св. цар Давид: „Всички те от Вас чакат“. По думите му членовете на Св. Синод показват своята отеческа загриженост към Богословския факултет и това им дава увереност, че тези млади човеци ще намерят тук своята реализация.

1-5

Обръщайки се към абсолвентите, доц. Найденов припомни, че Бог е белязал еврейските къщи в Египет, за да бъдат те пощадени в нощта на смъртта и да могат израилтяните да продължат своя живот по пътя към Обетованата земя. „От днес и Вие сте белязани като избраници, като човеци, които се наричат богослови и поемате своя път. Немощни сме за това име, но Бог, щедър и милостив, подарява ни го. И не чувстваме ревността на нашите колеги, истинските богослови – св. Йоан, св. Григорий и св. Симеон Нови, а тяхната любов и подкрепа. Възползваме се от техния пример, четем техните съчинения“, каза още той и допълни, че за тях остава да са отговорни за това призвание и признание, защото ако отстъпят от автентичното православно богословие, дипломата и цялото ни мъдруване е безсмислено.

1-4

И така богослови, ходейки по пътеките, всеки към своята Обетована земя да имаме в себе си обещанието на Бог, дошло до нас чрез св. пророк Исайя: „Ти си Мой раб, Аз те избрах и не ще те отхвърля, не бой се, защото Аз съм с тебе…, не се смущавай, защото Аз съм Бог твой; Аз ще те укрепя и ще ти помогна, и ще те поддържам с десницата на Моята правда“ (Ис. 41:9-10). На добър път и Бог с Вас!“, каза накрая деканът на Богословския факултет.

1-12

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова поздрави завършващите, техните преподаватели и гости от свое име и от името на ректорското ръководство. В словото си тя заяви, че днешният ден е преходен за тях. Това е краят на обучението им и началото на професионалното им развитие. „Предстои ви да надградите натрупаните знания с опита на практиката и съм убедена, че ще постигнете значителни успехи в това начинание. Нямам съмнение, че като възпитаници на Богословския факултет на Софийския университет вие сте имали възможност да получите най-добрата в България и съпоставима с европейската академична подготовка по специалностите си“, каза доц. Антонова и допълни, че е наясно с усилията на техните преподаватели, за да бъде това възможно.

1-6

Обръщайки се към дипломантите, заместник-ректорът отбеляза, че те са възпитаници на факултета, в който е концентрирано изучаването на специалности, свързани с духовността и религията. Вярата в духовното измерение на живота е съществувала от вечни времена. По думите й религията влияе върху нашата идентичност, независимо от това дали ние се считаме за религиозни. Тя влияе върху начина, по който възприемаме около нас и ценностите, които приемаме или отхвърляме, посочи още доц. Антонова.

В приветствието тя призова абсолвентите независимо по какъв начин решат да се развият – дали като богослови, свещенослужители на Българската православна църква, учители по религия, служители в социалната сфера, да се опитат да реализират достойно отговорността, която носят към развитието на човечеството.

1-10

Накрая тя пожела на всички да постигнат успехи в професионалното си развитие, да се стремят да бъдат добри професионалисти и да допринасят за високото качество на работата си, за авторитета на Богословския факултет. Пожела им и да се придържат към нравствените ценности – чест, искреност и трудолюбие, да преследват смело щастието си както в професионален, така и в личен план.

Доц. Антонова пожела на всички на добър час и обяви випуск 2022 г. на Богословския факултет за завършен.

1-15

В своя поздрав към колегите си Йоанна Василева, отличничка от абсолвентите-бакалаври, отбеляза, че е щастлива от възможността с нейните колеги да се обучават в Богословския факултет. По думите й това място ще остане завинаги в сърцата им, защото са придобили знание и духовна благодат. Без активността на колегите й следването във факултета нямаше да е толкова специално, добави тя. „Радостта ми е голяма, защото тук срещнах вас и така с общи усилия, труд, дръзновение и любов помежду ни към това, заради което бяхме във Факултета, позволихме и на най-голямата любов – Христос, да бъде посред нас“, каза Йоана Василева. По думите й Богословският факултет е център за духовна и религиозна просвета и благодари на своите преподаватели, служителите в библиотеката и администрацията на факултета, допринесли за техния благополучен престой във факултета.

1-13

Веселина Терзийска, отличник от абсолвентите-магистри, призова колегите си винаги да се радват, непрестанно да се молят, за всичко да благодарят, духът им да не угасва и посочи, че през изминалите години са придобили ценни знания, срещнали са хора, с които гледат в една посока, общували са с ерудирани преподаватели, които са просвещавали умовете им.

1-16

Тя припомни думи на доц. Павлов по време на една от първите й лекции във факултета – „По плодовете им ще ги познаете“, и посочи, че оттогава се опитва да насочва своите действия в тази перспектива. Тя отбеляза, че по време на обучението си е осъзнала колко ценно е, когато учебните предмети се преподават през призмата на християнските ценности, морал и мироглед – такова образование възпитава. Веселина Терзийска благодари на преподавателите за времето, вниманието, отдадеността и любовта им и изрази надежда като магистър на програма „Религия и образование“ да помогне в осъществяването на проект за училище, в което своето водещо място имат духовният живот и християнският морал.

1-17

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

1-19
1-18
1-20