Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Международна конференция, посветена на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго

   

Темата на научния форум е „Международната рецепция на литературното творчество на португалския писател“. Участват изследователи и преводачи от 15 университета в 12 страни.

На официалното откриване присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, посланикът на Португалия у нас г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, комисарят на честванията на 100-годишнината от рождението на Жозе Сарамаго, посланици, участници в международната конференция, представители на дипломатическия корпус, студенти и преподаватели от специалност „Португалски филология“ към Катедрата по португалистика и лузофонски изследвания.

Проф. Яна Андреева, ръководител на катедрата, откри събитието по повод 100-годишнината от рождението на португалския писател и носител на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго, чието творчество придобива все по-голямо значение и разпространение по света. Конференцията е част от цикъла пътуващи конференции, които през 2022 г. се организират в четири европейски университета с действащи научно-изследователски катедри „Жозе Сарамаго“.

В основата на инициативата е първата катедра „Жозе Сарамаго“ в университета на Виго да се дебатират идеите на автора на „Есе за слепотата“, припомняйки си думите на Сарамаго, че човекът не трябва да се примирява с ролята на наблюдател. Той носи отговорност пред света и трябва да действа, да участва в случването на събитията. Настоящата конференция е резултат на този обединяващ катедрите проект. „Честваме днес литературното наследство на Жозе Сарамаго, което благодарение на многобройните преводи и академични изследвания, е достояние на всички по света“, каза проф. Андреева.

Ректорът проф. Анастас Герджиков отправи своя поздрав към присъстващите и отбеляза, че събитието е пример за това, което се опитваме да направим в хуманитарните науки, темата е важна, защото програмата показва, че не става дума само за рецепция на творчеството на Сарамаго, но и за това как в различни страни, различни народи могат да общуват помежду си и да опознават своите култури.

В Софийския университет предлагаме обучение по над 80 чужди езика, португалският заема важно място между тях, но няма как всички да бъдат наши студенти. Ако искаме да запознаем българското общество с португалската култура, а също да покажем българската култура в чужбина, са нужни преводи, литературни изследвания, да бъдем посредници към една широка публика, а не само нашите студенти. Затова конференцията е важна“, каза ректорът и пожела голям успех.

Изчерпателна информация ТУК