Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Новини от магистърска програма "Отговорно и устойчиво управление" / Българската мрежа на Глобалния договор със самостоятелна сесия на Leaders’ Summit 2021, най-големия годишен форум на ООН за бизнеса

   

17.06.2021

 

На 15 и 16 юни Българската мрежа на Глобалния договор се включи в програмата на Leaders Summit 2021 – най-големият годишен форум на ООН за бизнеса. Отговорните политики на компаниите у нас бяха представени в самостоятелната дискусия „Стратегически партньорства за устойчивост, въздействие и доверие“ с участници доц. Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски“; Евгения Пеева-Кирова, зам-министър на образованието и науката; Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация Bcause и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа и основател и собственик на Технологика. Дискусията беше модерирана от журналиста от Блумбърг България Христо Николов.

131338467_4590422100972794_6495722816955029527_n

Участниците обсъдиха партньорствата в образованието и дарителството, както и ролята на бизнеса като двигател на промяната. Г-жа Евгения Пеева-Кирова, зам-министър на образованието и науката беше категорична, че не само индивидуалното, но и колективното лидерство са пътя към устойчиво развитие, а отговорният бизнес е този, който най-бързо усеща промените, най-гъвкаво може да реагира на тях. „Със сигурност изключително важно е бизнесът и институциите да си сътрудничат, да се слушат един друг и да си помагат в адресирането на актуални горещи краткосрочни, но и на дългосрочните предизвикателства“, подчерта тя.

Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация Bcause сподели, че влизането в партньорства с разбирането, че всеки ще излезе с малко повече от това, което знае, както и промяната и експериментите с новостите, не бива да бъдат запазена територия само за един сектор. Дарителството и инвестирането в гражданско общество, според нея, са довели до натрупване на капацитет във всички области – и в образование, и в социална сфера. „Имаме инфраструктура за правене на промяна и вече сме европейска държава със силно гражданско общество, въпреки неговата хронична недофинансираност и карането на мускули, доброволчество и дарителство в нашия сектор. Гордея се с това. Всичко това не случи часове преди пандемията, а се случи с години натрупване на взаимна работа. Влизаме в партньорство със своя актив, но излизаме по-богати, по-научили нещо заедно един от друг“, сподели тя.

Едни от основните партньорства са в сферата на образованието. Те са особено значими, тъй като формират ценности, а и отразяват промяната в професиите. „Имаме множество формати, в които партнираме с бизнеса и това отново е в синхрон с изпълнение на целите на Глобалния Договор и на Българската Мрежа и това са гост-лекции от бизнеса, наши участия в компаниите с изнесени обучения, индустриални посещения на място, където студентите виждат как работят конкретни бизнеси, съвместни научно-изследователски проекти. Аз съм горд, че университет заема своето достойно място в Мрежата и споделя общи ценности. И по-важното е че успяваме да предадем тези ценности на студентите“, убеден е доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Гледната точка на бизнеса към партньорствата беше представена от Огнян Траянов, председател на Българската мрежа и основател и собственик на Технологика. Той представи модела на работа на Българската мрежа, в основата на който са именно партньорствата, и който гарантира устойчивост на проектите. Вторият Стратегически план 2021-2023 на Българската мрежа очертава предизвикателствата пред обществото, разпознати от бизнеса и възможностите за тяхното решаване, отново чрез партньорства, но с водещата роля на бизнеса. „Това значи да си лидер – да водиш в трудните моменти, да си напред, а в успехите да стъпиш назад и да дадеш възможност на своите съмишленици да се радват на успехите“, подчерта Огнян Траянов.

Участниците в дискусията се обединиха около значимостта на партньорствата – от стратегическото планиране до осъществяването на конкретните проекти, които гарантират тяхната полезност, актуалност и устойчивост. Включването на представители на отговорния бизнес в България в Leaders Forum 2021, заедно с Антонио Гутереш, генерален секретар на ООН; Пол Полман, вице-председател на Глобалния Договор; Джули Суит, Accenture; Жан-Паскал Трикоар, Schneider Electric и други лидери на световни компании, е признание за активното лидерство на Българската мрежа.