Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Млади български художници с призови места в онлайн фестивала "АРТ-Самгау 2021"

   

Млади български художници с призови места в онлайн фестивала "АРТ-Самгау 2021", Казахстан

Университетският Център „ал–Фараби“ организира участие на наши млади художници в онлайн фестивала "АРТ-Самғау 2021", Казахстан, проведен в периода 27-29 април т.г. Културното събитие се състоя по инициатива на Колежа на Казахската национална академия на изкуствата „ Т. Жургенов“. Във фестивала участваха над 70 ученика от шест държави – Армения, България, Казахстан, Киргизката република, Руската федерация и Узбекистан.

България беше представена от младите таланти на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив и Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „академик Д. Узунов“, гр. Казанлък. В номинация „Градски архитектурен пейзаж“ Мартина Колева от Пловдивската гимназия беше удостоена със специалната награда на ЖУРИТО.

YoungPainters

В същата категория на 2-ро място и 3-то място бяха номинирани ученици от гимназиите в гр. Пловдив и гр. Казанлък: https://youtu.be/5i5JRxkaOnU

Това е добър и успешен старт за млади художници, чиято творческа биография току-що започва да се оформя, сподели директорът на Университетския Център „ал–Фараби“ г-жа Виолета Добичина и допълни, че събитието се организира с цел разкриване на творческия потенциал на талантливи млади художници, запознаване с традициите на живописната школа на всяка страна, обмен на културен и творчески опит чрез сътрудничество и укрепване на международните връзки.

Фестивалът АRT - Самғау дава възможност на младите художници да покажат таланта си и да обменят опит със своите връстници от други страни, да научат повече за тяхната култура. Думата „самгау“ в превод от казахски означава „полет“. И наистина, нашите млади художници поставиха началото на своя творчески полет на този фестивал. Г-жа Добичина подчерта, че Научно–образователният и културен център „ал–Фараби“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския Университет “Св. Климент Охридски” е призван да подкрепя международни проекти и в областта на културата. Тя определи сътрудничеството с Казахската национална академия за изкуства „Т. Жургенов“ като дългогодишно и ползотворно. Културно-образователните инициативи на Центъра са насочени и в подкрепа на български и казахстански ученици, студенти, учители, университетски преподаватели по съвместни проекти.

Със съдействието на проф. дн Лучия Малинова от Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ във фестивалния форум се включиха и студенти от факултета. Участниците бяха приветствани лично от Ректора

sem2

на Казахската национална академия на изкуствата „ Т. Жургенов“, Заслужения деец на изкуствата на Казахстан, Акан Абдуалиев.

По време на V Международен дистанционен фестивал-конкурс "АРТ-Самғау 2021" беше организирана кръгла маса по актуални проблеми на образованието в областта на изкуството и онлайн майсторски класове.