Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия - Цветовете в Космоса

Зала 205 или 207, Физически факултет

Лектор ще бъде Никола Каравасилев - учител по физика и астрономия, ръководител на няколко ученически отбора, които представят страната ни в различни международни състезания по физика и астрономия. Той води учебни занятия в ПЧМГ и НПМГ и също така е сред създателите на частното училище за наука за деца Izzi science for kids. От много години Никола ръководи няколко школи за подготовка на талантливи ученици. Негови ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

1

Всички ние сме виждали красиви цветни снимки на далечните космически обекти. Това без съмнение са едни от най-впечатляващите природни картини, които можем да видим. Зад тяхната красота обаче, стоят много сложни и разнообразни физични процеси, които астрофизиците изучават.

В настоящата лекция ще разкажем за това как се проявяват различните цветове от видимия спектър на небето. Подробно, но и на достъпен за широката публика език ще обясним процесите, които ги пораждат. Ще поясним кои всъщност са студените и горещи цветове и кой е най-яркият цвят на нашето собствено Слънце. Ще разгледаме Космоса в невидимите за нашите очи "цветове".