Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи патронния си празник

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

На 25 ноември 2019 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

Празникът ще започне в 8.50 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. "Св. Неделя" № 19), където Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света Божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11.00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Анастас Герджиков ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11.15 часа.

Гости на академичната общност ще бъдат заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин и заместник министър-председателят г-жа Марияна Николова.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Приветствия ще отправят и Кристиян Вигенин и г-жа Марияна Николова. Преподавателят в катедра „Български език“ във Факултета по славянски филологии проф. д-р Петя Осенова ще произнесе академично слово на тема: "Езикът в ерата на дигиталните технологии и изкуствения интелект". Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2018 г. до 25 ноември 2019 година.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди:

- Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2019 г.;

- Годишните награди на Алма матер за учебната 2018/2019 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

- Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви за студент от Карлово;

- Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

- Годишната стипендия на името на доц. д-р Вероника Вълканова за отличен успех и студентски постижения;

- Награда на победителя в Националния студентски конкурс за проучване на дейността и творчеството на Петър Увалиев.

Академичното тържество ще завърши с кратка музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

1-plakat