Начало / Новини / Календар / Първа среща на Алумни мрежата на завършилите специалността „Английска филология“

243-та аудитория, Ректорат

Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии най-сърдечно кани всички свои възпитаници на първата среща на Алумни мрежата на завършилите специалността „Английска филология“ на 26 ноември 2019 г. от 18 часа в Аудитория 243.

Специален гост на събитието ще бъде Иглика Василева в разговор на тема „Обучението по художествен превод и работа с издателствата“.

Иглика Василева е родена на 21 август 1947 г. в София. Завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в БТА – 12 години, в сп. „Панорама“ към СПБ, издателство „Народна култура“, издателство „Златорог“ и като хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Преводаческата си кариера започва с романи и разкази от Съмърсет Моъм, Анжела Картър и Мери Лавин, следват заглавия на Е. Л. Доктороу, Уилям Уортън и Пол Остър, „Простори на демокрацията“, „Дни-образци“ и други есета от Уолт Уитман. Известна е още като преводачка на Вирджиния Улф, Лорънс Дърел, Джон Банвил, Хенри Джеймс и на „Одисей“ от Джеймс Джойс.

Три пъти носител на Наградата на СПБ, два пъти на Национална награда „Хр. Г. Данов“ за литературен превод и три пъти на Наградата за художествен превод „Кръстан Дянков“ на фондация „Елизабет Костова“.

Събитието се провежда с подкрепата на Фондация „Университетска Англицистика и Американистика (ФУАА)“ и е в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.