Начало / Университетът / Центрове / Център за икономически теории и стопански политики / Новини от Центъра / Излезе от печат третият том от антологията "Икономически теории" със съставители проф. А. Леонидов и доц. Т. Седларски

   

30.08.2019

 

Излезе от печат третият том от антологията "Икономически теории" със съставители проф. д.ик.н. Атанас Леонидов (1934-2015) и доц. д-р Теодор Седларски. ISBN: 978-954-07-4664-7.

Антологията по икономически теории има за цел да събере оригинални текстове от бележити икономисти, както и анализи на изследователи на икономическите учения, които да допринесат за запознаването на българския читател с основните концепции и тенденции в развитието на стопанската наука от XVII до XXI в.

В настоящия трети том намират място ключови текстове и аспекти от творчеството на влиятелния и днес в икономическата теория и политика британски икономист Джон Мейнард Кейнс, както и на негови последователи. На свой ред са представени произведения и идеи на големия противник на кейнсианското направление в икономическата мисъл Милтън Фридман и школата на монетаризма. Преди монетаризма подробно са изложени икономическите категории и убеждения, формиращи т.нар. икономически неолиберализъм от средата на миналия век – главно немския ордолиберализъм, идеите на Валтер Ойкен и на Лудвиг Ерхард и теорията за социалното пазарно стопанство в Германия, както и на френските неолиберали Жак Рюеф и Морис Але. На страниците на изданието намират място и концепциите на т.нар. конституционна политическа икономия и преди всичко на Джеймс Бюканан. Томът завършва с оригинални текстове от творчеството на популярния представител на т.нар. неоинституционализъм от втората половина на XX век Джон Кенет Гълбрайт, включително посветени на историята на икономическата наука. Основната част на книгата е предшествана от аналитично проследяване на основните линии на развитие на икономическата мисъл в работата на Кейнс и кейнсианците, както и на Милтън Фридман и монетаристката школа от доц. д-р Теодор Седларски.


Антологията се издава със съдействието на Центъра за икономически теории и стопански политики (www.economy.uni-sofia.bg).

Към Том 2 на Антологията

Към Том 1 на Антологията