Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Специалности / Магистърски програми / Рубрика "От първо лице" / Денис Стефанов - впечатления от магистърската програма

   

02.05.2019

C1ECB980-3AF5-4B07-BB33-1131054EBFFC

 

Казвам се Денис Стефанов и както повечето хора изправени пред подобен избор, така и аз имах своите притеснения свързани с избирането на образование - започвайки от специалността и университета, та чак до местоположението и програмата му. За мое огромно щастие влечението ми към данните и анализите ме насочи към това да стана част от магистърската програма Моделиране на големи данни в бизнеса и финансите (Business Analytics) в Стопански факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

В резултат на избора ми получих възможност да попадна в една среда заедно с много умни хора, както преподаватели така и състуденти. Благодарение на професионализма на професорите и доцентите успях да науча доста за различните езици за извличане и трансформиране на данни като SQL/NoSQL, за моделиране на данни като R и Python, различни подходи за статистическо моделиране на данни от разнороден тип – финансови, медицински, текстови и други. Работата ми в екип с колеги, които споделят общи интереси към Data Science, придружена с доброто менторство от преподаватели спомогна за зараждането на синергия и превърна времето прекарано в университета в безценен опит.

 

Ако трябва да избера едно нещо, което смятам, че ме е научило на най-много през периода, в който бях част от програмата, то определено това е наличието на солидна практическа част. Реалните казуси, които в много случаи бяха представяни директно от компаниите, които търсят решение на даден проблем и възможността да черпим информация директно от тях наистина допринесе за професионалното ми развитие.