Начало / Новини / Календар / Подписване на споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт (БАИ) и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина

Заседателна зала 2, Ректорат

На 27 май 2019 г. от 11,00 ч. в Заседателна зала 2 на Ректората на Софийския университет ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт (БАИ) и Фондация „Проантартида” на Република Аржентина.

БАИ ще бъде представляван от проф. дн Христо Пимпирев, председател на УС на БАИ, а Фондация „Проантартида” от проф. Мариано Мемоли, председател на фондацията. В споразумението е предвидено засилване на сътрудничеството между учени от Софийския университет и университети от Аржентина.

Полярните програми на двете страни си сътрудничат от дълги години. С аржентинския ледоразбивач „Ирисар” бяха пренесени и двете пирамидални къщи, които са дело на аржентински архитекти.

15

 

Проф. Мемоли е дългогодишен директор на Националната антарктическа служба на република Аржентина и носител на Почетния знак на Софийския университет със „Синя лента”, както и на почетния знак на МВнР “Златна лаврова клонка”.