Начало / Новини / Календар / Кръжок по астрономия: Разговори за актуални астрономически открития и събития и наблюдения с телескоп; Лекция - Луната

Астрономическа обсерватория на СУ, парк "Борисова градина"

На 11 април 2019 г. от 19.30 ч. в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в парк "Борисова градина" Венцислав Петров, магистър в специалност "Астрономия и популяризация на астрономията" ще изнесе лекция на тема "Буната".

Венцислав Петров е горд притежател на бакалавърска диплома от Стопански факултет на Софийския университет и вече 15 години се занимава професионално с провеждане на обучения и презентации в български и международни компании.

Макар и управленец по образование, Венци винаги е бил популяризатор на науката по призвание. От 2018 година е част от магистърската програма „Астрономия и популяризация на астрономията“, която му дава шанс да комбинира това, което умее – да говори пред хора, с това, в което истински вярва – науката. В частност, астрономията и астрофизиката за него са най-верният път, по който можем да открием поне част от отговорите на всички въпроси, които вълнуват човечеството, откакто то съществува.

Тук, на Земята, Венци има страх от височини, но това не го отказва от мечтата един ден, дори и за малко, да стигне до Космоса.

За лекцията, „Луната“

Много често, устремили поглед към далечни галактики и началото на времето, забравяме, че в непосредствена близост също имаме не по-малко непознати и интересни места. Жертва на такова несправедливо отношение често става естественият спътник на Земята – Луната. Какво всъщност знаем за нея? Как се е появила? Какво има на обратната ѝ страна? Кога Луната е синя? Били ли сме наистина там? Заслужава ли си да се върнем?

По време на лекцията ще получите отговори на всички тези и други въпроси. Гарантираме ви, че следващият път, когато изправите очи към небето, ще гледате на Луната по различен начин.

VPetrov

 

Организатор/координатор: Ивайло Станев - istanev@phys.uni-sofia.bg

Кръжокът по Астрономия към Катедра "Астрономия" се провежда от над 110 години. Негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България.