Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Магистрите от випуск 2017 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за висше образование

   

14.06.2018

 

magistrite_ot_vipusk_2017_g_na_stopanskiya_fakultet_poluchiha_diplomite_si_za_visshe_obrazovanie_medium200x200

 

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе церемония по връчване на дипломите на магистрите от випуск 2017 г. на Стопанския факултет . От 131 абсолвенти 58 завършват с отличен успех.

 

Тържеството бе открито от декана на Стопанския факултет доц. д-р Теодор Седларски , който поздрави завършващите възпитаници на факултета, техните родители, близки и преподаватели. Той определи деня като личен празник на абсолвентите, но и празник на факултета.

1

Деканът поздрави най-младите си колеги първо с избора им да се запишат в магистърските програми във факултета, който е на първо място в рейтинговата система на висшите училища в България в направлението „Икономика“ и „Стопанско управление“. Той ги поздрави и за това, че днес официално влизат в голямото семейство на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

5

Доц. Седларски отбеляза, че оттук нататък колкото повече успехи имат абсолвентите в професионалната си реализация, толкова повече ще допринасят за имиджа на Стопанския факултет на Софийския университет в обществото ни. Той увери абсолвентите, че от своя страна факултетът ще ги кара и занапред гордо да показват дипломата си от най-доброто българско висше училище.

Деканът изтъкна пред абсолвентите, че големият им шанс да постигнат повече от завършилите преди тях, се крие в комбинацията на знания с едно по-добро разбиране на функционирането на света. „Вие, за разлика от хората, които са малко по-големи от вас, все повече се отървавате от контрапродуктивния начин на мислене“, каза деканът и добави, че за абсолвентите оправдания с политиците, макрорамката, международното положение и други, вече звучат комично. „Вие знаете, че успехът се постига с лични усилия, със способността да привличате съмишленици, хора с еднакви ценности, еднаква професионална подготовка и еднакви цели“, каза още доц. Седларски и допълни, че днес живеем в свят, в който технологичната революция прави понятия като географските граници, като център и периферия да звучат старомодно и излишно. Той отбеляза, че мнозина от абсолвентите вече работят в международни компании, чиито централи са далече, но те работят рамо до рамо с техни колеги от виртуални екипи и решават актуални проблеми в тяхната професионална сфера. „В това отношение вие виждате малко по-добре и малко по-ясна картината, отколкото вашите предшественици. Виждате нещо интересно за България – че България е едно прекрасно място да се развивате личностно, кариерно, предприемачески, което наред с всички възможности, които светът вече ви предлага, бидейки тук на място, ви дава много преимущества“, каза още деканът на Стопанския факултет.

6

В приветственото си слово доц. Седларски призова младите си колеги и да ценят времето и усилията си. Той изрази увереността си, че те имат потенциала да работят за извеждането на страната на по-предни позиции. „В тази борба, във всички ваши градежи – лични, семейни, професионални, кариерни, аз ви пожелавам много попътен вятър, винаги стабилни финансови резултати и огромно лично удовлетворение“, каза доц. Седларски и пожела успех на абсолвентите.

7

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дфзн. Николай Витанов отбеляза, че за него е радост и удоволствие да поздрави абсолвентите с успешното завършване от името на ректорското ръководство. Той посочи, че това е празник за всички преподаватели, които днес виждат своите студенти пораснали и помъдрели и посочи, че тази кулминация осмисля не само усилията на абсолвентите, но и на техните преподаватели и родители. Проф. Витанов отбеляза, че неусетно са минали годините от времето, когато са прекрачили прага на Алма матер за първи път и добави, че, ако тогава са били плахи и неуверени, то днес са търсещи, знаещи и можещи.

16

Заместник-ректорът подчерта, че за Софийския университет е повод за гордост, че за пореден път, според Националната рейтингова система на висшите училища, Алма матер е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студенти – 23 от общо 27, включително и в двете направления на Стопанския факултет. Проф. Витанов отбеляза, че Стопанският факултет е един от най-успешните и престижни факултети в Университета и те имат привилегията да бъдат обучавани в него. Той призова младите си колеги да помнят наученото от техните преподаватели, защото то е безценно, да го носят в сърцата си и умовете си и да го развиват и умножават. С тези думи проф. Витанов обяви випуск 2017 г. на Стопанския факултет за завършил.

Абсолвентите бяха поздравени и от г-н Александър Николов от Experian , който благодари за възможността да е част от това тържество, след което накратко представи дейността на фирмата си, специализирана върху анализа на данни и приложението им в банкови, финансови и маркетингови институции по цял свят. Г-н Николов поздрави завършващите за избора им да учат в България и ги окуражи да останат в родината си. Той разказа как преди няколко години екипът е бил от около 20-30 души, а днес са 900. Причината за това разрастване е била кадрите, хората и изградената експертиза в България. Г-н Николов увери дипломантите, че иновации не се правят с процеси и високи технологии, а с хора, жадни за знания и можещи да успеят да приложат тези знания на практика. По думите на Александър Николов, фундаментът, теоретичната подготовка и основите в знанието, които са получили в Софийския университет, са изключително важни за тяхната бъдеща кариера.

8

Александър Николов пожела на завършващите да не спират да са жадни за знания, да ги надграждат и да се борят за идеите си. По думите му, в един глобален свят, за да си успешен и да създадеш нещо полезно, не е достатъчно да си технически добър или да познаваш икономическото състояние на света, а да имаш познания в множество различни сфери. Той пожела на абсолвентите да надградят това, което са научили до сега с по-широк спектър от умения и задълбочени знания в областта, която им харесва.

В приветствието си г-н Николов изрази задоволството си от успешната съвместна програма, която осъществяват със Стопанския факултет „Приложна иконометрия и икономическо моделиране“ , и отбеляза, че това показва колко е полезно да работят заедно бизнесът и университетът.

Отличничката Ивона Христова поздрави своите колеги и преподаватели от Стопанския факултет и изрази радостта си, че след шестте години на следването си във факултета, има възможност да участва в празничната церемония.

22222

Ивона изтъкна, че за нея е чест да бъде възпитаник на Алма матер при придобиването както на бакалавърската, така и на магистърската си степен на образование. Тя отбеляза, че сградата на Ректората, а още повече сградата на Стопанския факултет, неизменно ще бъдат символ на безгранични стремежи, на подкрепа, приятелство и знание. Абсолвентката добави, че в Университета е срещнала хора, които са повярвали във възможностите й, дали са й кураж и вътрешна убеденост, че може да промени света и живота си, както ги вижда в мечтите си.

Независимо от трудностите, изтъкна уверено отличничката, тя и колегите й трябва да съхранят вярата в себе си и упоритостта да се развиват и търсят нови възможности – само така, продължи Ивона, ще имат шанса да постигнат целите, които са си поставили.

Отличничката завърши обръщението си с цитат от американския предприемач и основател на Amazon Джеф Безос: „Животът е серия възможности за избор, които сме направили, и ние сме това, което избираме. Нека сътворим една прекрасна история“.

11111

Гостите в Аулата бяха приветствани и от доц. Боряна Богданова . Тя изтъкна пред присъстващите, че именно осъзнат избор и източник на гордост за самата нея е получаването на бакалавърска и на магистърска степен от Стопанския факултет, а по-късно и присъединяването й към преподавателския състав на факултета и поемането на ръководството на неговия Кариерен център.

Тя се обърна към абсолвентите с благодарност за проявената активност, висока мотивация и съдействие, които всички те са оказвали на своите преподаватели, провокирайки и вдъхновявайки ги непрестанно по време на образователния процес.

Доц. Богданова призова абсолвентите да отвърнат със същата активност и мотивираност към своя факултет, за да дадат своя принос за превръщането на обучението в едно истински интересно и полезно занимание за следващите поколения студенти.

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

10
17
12
18