Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / За студентите - Актуално / Стажове, стипендии и конкурси / Програма на Министерството на науката и технологиите на Китай за талантливи млади учени

   

05.12.2017

 

ПРОГРАМА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА НАУКАТА И ТЕХНОЛОГИИТЕ НА КИТАЙ ЗА ТАЛАНТЛИВИ МЛАДИ УЧЕНИ

512px-National_Emblem_of_the_Peoples_Republic_of_China.svg

Министерството на науката и технологиите на Китай обявява Програма за обучение и работа на талантливи млади учени (ПТМУ). Тя представлява схема за международна мобилност, създадена от китайското правителство с цел формиране и развитие на бъдещи водещи личности в сферата на науката и технологиите в сътрудничество с други развиващи се страни. ПТМУ насърчава трансграничния обмен на изявени млади учени и изследователи, както и подкрепя сътрудничеството между научноизследователски институти, академии и предприятия. Програмата предлага възможности за млади талантливи учени от развиващи се страни за работа и стипендии в Китай на пълен работен ден за период от 6 до 12 месеца съвместно с китайски партньорски екипи.

ПТМУ е добра възможност за задълбочаване на сътрудничеството между учени от България и Китай. Участници в нея от китайска страна са Департаментът за международно сътрудничество към Министерството на науката и технологиите, Китайският център за научен и технологичен обмен, както и научноизследователски институти, университети, юридически лица (предприятия), правителствени институции за наука и технологии, дипломатически представителства и др.

----
Ако планината ви е втори дом, имаме нещо за вас!

Facebook-Ad-аз-и-планината

На кандидатите (международни експерти) се оказва съдействие за издаване на необходимите документи (виза, Сертификат за чуждестранен експерт и Разрешение за пребиваване на чужденец), като им се осигурява финансова подкрепа до получаването на стипендията.

За участие в програмата се допускат заети на пълен работен ден в своята страна учени и изследователи на възраст до 45 г., притежаващи минимум пет години професионален опит или докторска степен. Задължителни изисквания са: отличното владеене на английски език или китайски мандарин; готовност за работа в Китай на пълно работно време, както и спазването на законите, регламентите и правилата в Китай.

most-logo

Стипендията, която получават участниците в програмата, е в размер на 12 500 китайски юана на месец (които се равняват на около 3000 лв.) за настаняване, застраховка и дневни разходи. Шест или 12-месечният престой и работа в Китай дават възможност за осъществяване на контакти и извършване на съвместни проектни дейности с изследователски екипи на световно ниво. Сертификатът, който се получава в края на програмата, е свидетелство за високо научно постижение и придобит професионален опит.

Заявленията за участие в програмата се приемат целогодишно, като тяхното оценяване се осъществява на тримесечна база – съответно през януари, април, юли и октомври.

Повече информация за програмата може да бъде намерена на адрес: http://tysp.cstec.org.cn. За контакти: е-mail: tysp@cstec.org.cn, тел.: +86-10-68574085, адрес: 54 Sanlihe Road, Пекин 100045, Китай.