Начало / Новини / Календар / Софийският университет ще бъде домакин на Световния конгрес по биооткрития 2017

Аула, Ректорат

От 17 до 19 юли 2017 г. в Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе Световният конгрес по биооткрития 2017 (World BioDiscovery Congress 2017).

Основни организатори на конгреса тази година са Биологическият факултет на Софийския университет, Институтът по молекулярна биология към БАН и Университетът „Абъртей“ в град Дънди, Шотландия, където конгресът се проведе миналата (2016) година.

Съпредседатели на конгреса са деканът на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков, директорът на Института по молекулярна биология доц. Ива Угринова и директорът на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия проф. Николай Желев, възпитаник на Софийския Университет.

Над 100 участници от повече от десет страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Русия, Южна Корея, Китай, Сингапур, Турция, Белорусия, са заявили участие в конгреса.

Мотото на конгреса е “От научните изследвания към практиката”. Водещи и международно признати експерти в областта на фундаменталните и приложни биологични изследвания ще дискутират пътищата за внедряване на научните постижения в практиката. На конгреса ще изнесат доклади представители на биофармацевтичната промишленост, сред които иноватори и създатели на нови биотехнологични фирми, които ще споделят своят опит в развитието на бизнес на основата на университетски научни изследвания.

Основен доклад на конгреса ще изнесе професор сър Дейвид Лейн. Сър Дейвид е световноизвестен учен в областта на молекулярната биология и един от най-цитираните изследователи в света. Създател е на няколко успешни биофармацевтични компании в Европа и Азия. Той е почетен член на много национални академии и университети. Сър Дейвид е реципиент на престижната Paul Ehrlich Prize, известна като малката нобелова награда.

През първите два дни на конгреса ще бъдат изнесени доклади от разнообразни области на биологичните науки, показващи различни етапи от процеса на разработка и внедряване на фундаменталните биологични открития в практиката. Млади учени от Софийския университет и БАН ще представят постери. Те ще имат възможност да дискутират своите резултати със световни експерти в своите области и да получат съвети за бъдещото си научно и бизнес развитие

На конгреса ще присъстват и инвеститори в битехнологични фирми, които ще търсят възможности за финансиране на нови бизнес проекти и ще споделят опит в пътищата за финансиране на нови биофармацевтични компании.

Последният ден на конгреса е посветен на подготовката на специалистите на бъдещето и необходимостта от съвместните усилия на висшите училища и индустрията в този процес. Специалисти от университетите в Дънди и Единбург ще дискутират необходимостта от въвличането на бизнеса в университетското обучение и ще споделят своя опит в този процес. Тези въпроси ще бъдат обсъдени и на кръгла маса с участието на преподаватели и студенти от различни страни, в която ще участват представители на ръководството на БАН и директори на институти.

Конгресът ще бъде открит на 17 юли 2017 г. в 10.00 часа в Аулата на Ректората на Софийския университет с лекция на сър Дейвид Лейн.