Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се четвъртият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

   
Дипломира се четвъртият випуск на Медицинския факултет на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Университета студентите на Медицинския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за успешно завършено висше образование. През 2016 г. специалностите „Медицина“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Медицинска сестра“ завършват 92-ма души, от които 12 са отличници. За първи път през тази година пълните отличници на випуска са двама.

Деканът на Медицинския факултет проф. д-р Любомир Спасов поздрави всички присъстващи с празника. Той отбеляза, че това е най-тържественият и чакан момент в обучението на абсолвентите и изрази надежда годините, през които са се трудили да оставят в тях впечатления за комплексност, уникалност и колективност, които да носят цял живот.

1

Проф. Спасов подчерта, че занапред им предстои много труд, ангажименти и отговорност, а наученото досега във Факултета е само началото на дълга ежедневна подготовка и усилие за полагане на труд и усвояване на нови знания. Деканът отбеляза, че медицината е наука, която се развива непрекъснато и никога няма да могат да кажат, че знаят и познават всичко, а до края на трудовия им път предстои ежедневно продължаващо обучениe.

2

Проф. Любомир Спасов добави, че медицината не е единствено знания и умения. Най-важното в професията е доверието на пациентите. Деканът пожела на колегите си да градят и пазят доверието и никога в професионалния си път да не го нарушават, защото така ще накърнят името на тази високоблагородна професия.

4

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков също поздрави абсолвентите и ги окуражи, че днес, когато завършват успешно с толкова много усилия, с подкрепата на своите преподаватели и близки, се насочват към една наистина достойна и уважавана професия. Той изрази увереността си, че всички те ще се реализират по най-добрия начин и им пожела добър старт в кариерата, както и да обичат професията си. Проф. Герджиков пожела на абсолвентите да намерят онова място, където да се чувстват експерти, специалисти, полезни, защото именно тогава ще бъдат най-доволни и щастливи. Ректорът поздрави и родителите, които през изминалите години са чакали търпеливо голям успех на своите деца и обяви випуск 2016 г. на Медицинския факултет за завършил.

5

Д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, приветства завършващите и им благодари, че независимо от ситуацията в обществото ни, са избрали една от най-трудните, но и най-благородната професия. Той поздрави техните родители за това, че имат такива прекрасни деца и че с тяхна помощ и напътствие са се ориентирали към медицинската професия. Д-р Грозев им пожела никога да не забравят своите учители – хората, които в трудните им моменти и безсънни нощи са били до тях, които винаги ще ги подкрепят, ще им дадат съвет и ще им помогнат да станат, ако са паднали. Пожела им здраве и винаги да се гордеят със своята професия.

3

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева поздрави абсолвентите с успешното дипломиране и им пожела през целия си професионален път да се радват на признанието на пациентите си и цялото българско общество. „Ние сме учили, за да бъдем полезни за обществото и вие го осъзнавате прекрасно с избора на вашите професии“, каза Милка Василева и пожела на всички да са здрави, да се учат добре, както и да останат и да се реализират в България.

6

Двамата абсолвенти, които завършват обучението си с пълно отличие – Михаил Михайлов и Елена Драгушева от специалност „Медицина“, получиха дипломите си и голямата награда на Медицинския факултет – статуетките „Златен Хермес с кадуцей“. Проф. Любомир Спасов им пожела много успешен, ползотворен и изпълнен с удовлетворение професионален път. Михаил Михайлов и Елена Драгушева благодариха на своите преподаватели, близки и приятели за подкрепата през годините на обучението си. Те се обърнаха с благодарност към своите преподаватели и отбелязаха, че са оставили в тях не само знания за медицинските науки, но и частица от самите тях, частица от техния характер, мироглед и отношение към пациентите и живота.

111

Церемонията завърши с тържествено полагане на Хипократовата клетва от всички абсолвенти от специалност „Медицина“.

7
8
9