Начало / Новини / Новини и събития / Бакалаврите от випуск 2016 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Бакалаврите от випуск 2016 г. на Стопанския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование

120 бакалаври, възпитаници на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, получиха дипломите си за завършено висше образование. Един е пълният отличник на випуска, а 11 са отличници.

Тържествената церемония се проведе в Аулата и бе открита от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев. Той приветства абсолвентите от името на академичното ръководство на Университета и заяви, че зад тях остават няколко безценни години от живота им – години на упорит труд, борба с трудностите, години на приятелството и на благородно съперничество. Заместник-ректорът подчерта, че това са години и на напрежение, но и на върховно щастие и удовлетворение от постигнатото.

1

Оттук нататък следва най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Превърнете трудностите в победи, а мечтите си в реалност“, обърна се към абсолвентите доц. Кучев.

Той призова най-младите си колеги да не спират да търсят и да не престават да вярват и пожела на всеки от тях да стигне своя връх, като отбеляза, че не е важно той да е най-високият, а да е най-желаният и най-вече да не е последният. Доц. Кучев апелира към абсолвентите да не забравят откъде са тръгнали и винаги да се връщат към Алма матер, когато имат проблеми, но и когато изживяват своите радости и сполуки.

Доказвайте се чрез делата си, независимо в кое поприще ще работите и творите. Защитавайте чрез тях честта на Софийския университет и на Стопанския факултет и се гордейте, че сте техни възпитаници“, каза още доц. Кучев и обяви випуск 2016 г. за завършил.

3

Деканът на Стопанския факултет доц. Теодор Седларски приветства абсолвентите с получаването на дипломите им за висше образование. Той припомни, че според последната Национална рейтингова система на висшите училища у нас всички те са избрали най-доброто място, за да учат „Икономика и финанси“ и „Стопанско управление“. Доц. Седларски отбеляза, че Стопанският факултет по традиция води в направление „Икономика“, което според него се дължи на няколко неща – смелото взаимстване на учебни планове и програми от водещи университети по света, където се преподава икономика и стопанско управление; самото съдържание на учебните дисциплини и учебните помагала са съобразени със световните тенденции; световни учени водят лекционни курсове във Факултета и участват в научните форуми; здравата връзка с бизнеса, която всекидневно се разширява.

2

Деканът на Факултета посочи кои са компетенциите, които се търсят от бизнеса днес – здравият фундамент на теоретичните знания по икономика и управление, които се учат в цял свят; познанието на други алтернативни теории в тази област, които дават идея накъде може да продължи икономическото и управленското знание в непосредствено бъдеще; количествените методи, които са застъпени в най-голям процент в програмата на Стопанския факултет; владеенето на западни езици.

Доц. Седларски отбеляза, че това, което много харесва в днешното поколение е, че ясно осъзнават, че от самите тях зависи нещата в заобикалящия ги свят да се променят към по-добро. Деканът пожела успех и попътен вятър на завършващите.

4

Проф. д.ик.н. Георги Чобанов се обърна към абсолвентите, като ги поздрави за завършването на един етап от тяхното обучение и започването на следващия. Той припомни възстановяването на Стопанския факултет преди 26 години и поддържането през всички тези години на високото качество на обучение в него. Той посъветва най-младите си колеги да се стремят към най-доброто в света, към световните върхове. Проф. Чобанов отбеляза, че той и колегите му са се опитали да предадат ценностна система на своите възпитаници, посъветва да я следват и им пожела късмет.

5

Абсолвентите бяха приветствани и от доц. Ралица Ганева, заместник-председател на Сдружението на завършилите Стопанския факултет. Тя поздрави абсолвентите за успешното им завършване и ги призова да работят това, което обичат, за да бъдат щастливи от успеха си; да не спират да мечтаят и да продължават напред, защото всяко поколение минава през своите изпитания, но всяко предизвикателство ги прави по-устойчиви, по-добри, по-решителни и по-жадни за знания и умения; да бъдат любознателни и да не спират да учат през целия си живот.

„Алма матер изгражда отношение и светоусещане, но не дава готовите рецепти и решения за живота. Тях вие ще откриете сами“, подчерта доц. Ганева, изрази надеждата си днешният ден да отбележи началото на истинското голямо учене в техния живот и им пожела да не приемат клишетата за даденост, да се съмняват, да не спират да бъдат критични, да четат, да мислят и да сбъднат мечтите си.

7

Анна Вдовичина, представител на работодателите и възпитаник на Стопанския факултет, приветства присъстващите в Аулата и ги поздрави за празника. Тя подчерта, че абсолвентите вече имат една разпознаваема в корпоративния свят диплома, но и мрежа от контакти и много познания. Анна Вдовичина отбеляза в приветствието си, че възпитаниците на факултета са получили знания и умения, които ще им помогнат да се реализират в различни сфери в икономиката. Тя им пожела да сбъднат мечтите си, да бъдат смели, да не се ограничават просто да бъдат успешни в корпоративна среда, защото извън нея има още много посоки, в които биха могли да надграждат себе си. „Търсейки тези посоки, вие можете да променяте света около вас – града в който живеете, постулатите на гражданското общество, отношенията между хората“- каза още г-жа Вдовичина и пожела успех и вдъхновение на абсолвентите.

8

От името на абсолвентите пълният отличник Младен Печевски благодари на преподавателския и административен състав на Стопанския факултет за желанието и усилията, положили за тяхното образование. Той припомни на колегите си безсънните нощи и тревогите по време на следването им, но и хубавите моменти и перспективи. Той изрази искреното пожелание към всички да намерят такава професионална реализация, от която да се чувстват добре и удовлетворени.

Младен Печевски призова колегите си да бъдат достойни за времето, в което живеят, пожела им на добър час и много здраве, успехи и щастие.

9

Лиляна Георгиева от студентски клуб „Спектър“ поздрави колегите си с големия им успех. Тя отбеляза, че през изминалото време са станали свидетели на различни интригуващи събития в България и целия свят. „Именно в това интересно време, в нашето време, ще призова всички ви да не бъдете апатични към случващото се. Именно ние сме носителите на промяната и точно ние сме тези, които ще определяме скоростта, както и посоката й“, каза Лиляна Георгиева и пожела на всички здраве, щастие, да имат успехи и да не забравят онези, които винаги са били до тях през годините.

6
10
11