Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Академични постижения / Статия на д-р Атанас Георгиев в сборника “Energy Diplomacy” на Дипломатическия институт към МВнР

   

27.09.2016

 

На 26 септември в рамките на Петия международен специализиран семинар по Енергийна дипломация, организиран от Дипломатическия институт към Министъра на външните работи бе представено ново издание – сборникът “Energy Diplomacy”, част от поредицата „Външнополитически изследвания“. Изданието е на английски език и съдържа анализи на български и чуждестранни експерти на теми като: енергийната дипломация и предизвикателствата на динамичната глобална енергийна сигурност; различия в Европейския енергиен съюз – европейски, регионални и национални енергийни политики; европейската енергийна сигурност в контекста на бежанската криза; стратегически възможности за България; геостратегическо съревнование в Югоизточна Европа; Газпром и политиката на Русия относно природния газ; бъдещи сценарии и предизвикателства пред енергетиката и др.

snimka 1 (1)

Д-р Атанас Георгиев е автор на статията “Opportunities for Bulgaria according to the Energy Union strategy” и изнесе лекция на тема “The Energy Union – Challenges and Solutions in South-East Europe” в рамките на международния семинар. Семинарът е насочен както към дипломати и държавни служители, така и към представители на бизнес средите и неправителствения сектор, занимаващи се с въпроси, свързани с енергетиката.

snimka 2

В официалното представяне на изданието се включиха Директорът на Дипломатическия институт г-жа Таня Михайлова, авторът на въведението в сборника посл. Лъчезар Матев (посланик със специални поръчения по енергийните въпроси към МВнР), Жак де Йонг от нидерландския институт „Клингендал“ и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

korica (2)