Начало / Новини / Календар / Подписване на Меморандум за сътрудничество между БАН и Асоциацията на изследователските университети

Заседателната зала № 1

На 10 април 2013 г. в 11.30 часа на церемония в Заседателната зала № 1 на Ректората в Софийски университет „Климент Охридски“ ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската академия на науките и Асоциацията на изследователските университети.

Асоциацията на изследователските университети, която е създадена през 2008 г., обединява Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Медицинския университет – София, Техническия университет – София и Химико-технологичния и металургичен университет.

Четирите университета са водещи в научно-изследователската дейност в България. В тях преподават повече от една трета от хабилитираните преподаватели в страната и те дават основен дял от университетската научна продукция.

Сред основните цели на Меморандума е обединяването на усилията на Българската академия на науките и Асоциацията на изследователските университети за успешно разработване и реализация на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

БАН и Асоциацията на изследователските университети ще предприемат общи действия за постигане на адекватно финансиране на научните изследвания и подготовката на кадри за тези изследвания, както и за разработване на съвместни проектни предложения при кандидатстване за национално или международно финансиране.

Друга важна цел е създаването на условия за по-широко включване на специалисти от БАН в преподавателската работа в магистърските програми в университетите, членове на Асоциацията.