Начало / Новини / Календар / Откриване на Музея на радиото в България

Откриване на Музея на радиото в България

ФЖМК, Зала 68

Първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото отваря врати. Всички експонати в нея са от дарители. Идеята е от 1998 година, когато дългогодишният ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”. Подкрепени от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей създават „Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България”. С помощта на студенти и курсисти в Колежа към ФЖМК и на материалната подкрепа от Факултета, със сътрудничеството и на Българския фотоклуб, експозицията беше разположена в двете учебни радиостудиа и пред тях и официално открита. Наличието ѝ беше популяризирано и от Университетското радио „Алма Матер”, което допринесе за появата на дарители на експонати и документи за историята на радиоразпръскването в България. Експозицията е предназначена за студенти и гости на факултета. Във връзка с отбелязването на 125-годишния юбилей на СУ „Св.Кл. Охридски” правим следващата крачка. По предложение на Ректорското ръководство и деканското ръководство на ФЖМК музейната експозиция за историята на радиото в България ще бъде отворена за всички. Това ще стане на 25 ноември 2012 г., неделя, от 14 часа в сградата на ФЖМК, ул. Московска 49. Заповядайте ! Имаме уникални и единствени музейни експонати, които заслужават вашето внимание.

Уникални неща в Музея:

  1. Два от първите микрофони на „Родно радио” – въгленови, райсови – едва ли има други в България запазени от 1930 година и работили в нашето радио.
  2. Единствената многопътна живачна изправителна радиолампа РАБОТИЛА от 1936 година в създаденото през същата година радио „Стара загора”. Такава лампа има и в Националния политехнически музей, но тя никога не е работила – била е резервна.
  3. Единственият в България четириканален студиен швейцарски магнитофон „Щудер С-37” въведен в експлоатация в БНР през 1970 година – преди половин век и още работи пълноценно. В нашият Златен фонд на ФЖМК се пазят и всички оригинални ленти със записи на естрадна музика правени на него с някои от най-известните ни естрадни певци по това време, които и сега може отново да се мастерират. Магнитофонът е включен пълноценно в работещото ни аналогово радиостудио в Музея.
  4. Уникален образец на грамофонна матрица-„сандвич” изработена от чист никел, на каквито матрици (произведени в съветската фирма „Мелодия” по българска поръчка) се съхраняват резервни копия на най-ценните записи от Златни фонд на БНР. Той който изпълнява и функцията на Национален звуков архив на България. Тези матрици не се влияят нито от промени на климатичните параметри, при които се съхраняват, нито от механични уврежданияп и са предназначени за БЕЗСРОЧНО съхранение на съдържанието на оригиналите, които са на магнитофонни ленти.
  5. Уникален, единствен в България студиен четирискоростен швейцарски магнитофон „Награ Т Аудио” . Той е с две тоноси, специално приспособление с рубини за почистване на лентата в движение, възможност за плавно изменение на скоростта на възпроизвеждане, възможност за програмиране или блокиране на пистата за запис и възможност за възпроизвеждане на ленти навити на всякакви видове професионални и любителски керни и ролки.
  6. Уникални звукозаписи, снимки и документи от и за историята на общественото „Родно радио” и държавното Радио София от тяхното създаване до края на 80-те години на миналия век.