Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пътуване в една Италия без време

   
Пътуване в една Италия без време

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и катедрата по Романистика Ви канят на изложба „Пътуване в една Италия без време” с автор проф. Педро Луис Ладрон де Гевара.

Фотографиите представят една неочаквана Италия, в която миналото и настоящето, културната памет и битовото ежедневие се съчетават в образа на един неподправен и облян от светлина живот. Това не е Италия на клишетата от лъскавите туристически справочници.

Преекспонираните туристически обекти като античните храмове до Агридженто, в Пестум, в Селинунт или Сегеста, както и Милано или Флоренция, Венеция или Неапол, Парма или Палермо, са видени в една необичайна перспектива, която убягва от погледа на обикновения турист. Пазарът на площада „Кампо дей фиори”, където е бил изгорен на клада Джордано Бруно, прекрасната гледка към залива на о-в Капри, изгревът на слънцето в Таормина, античният саркофаг превърнат в чешма в Рим, и едно куче, заспало в антична сграда в Помпей, прочутият пейзаж на Тоскана под лазурното небе са само няколко от вдъхновяващите изображения, включени в изложбата. Обективът на проф. Ладрон де Гевара е запечатал моменти от едно пътуване през времето и пространството на една земя, помнеща присъствието на гениални творци и която Данте е нарекъл „градината” на Свещената римска империя. Оригинални образи от тази градина днес ще гостуват на университетската галерия за седмица.

Проф. педро Луис Ладрон де Гевара, автор на изложбата, е преподавател от Университета в Мурсия, Испания, към магистърските програми по литературен превод и по сравнително литературознание, където води курс на тема „Испански пътешественици в Италия”. Бил е лектор в Италия в Неапол, Катания Бергамо. Има публикации в областта на италианската литература. Публикувал е преводи на съвременни италиански поети и прозаици. От 1993 г. организира в Мурсия срещи с италиански писатели. Проф. Ладрон де Гевара също така е и поет и автор на разкази. Очаква се скоро да излезе и първият му роман. Той е кавалер на Република Италия и е вицепрезидент на Испанската асоциация на италианистите.
Проектът за експозицията (изборът на фотосите) е на проф. Ладрон де Гевара. Кураторка е доц. д-р Дзози Зографиду, преподавателка от Университета в Солун, затова и текстът към фотографиите е на 3 езика: испански, гръцки и италиански.

Доц. д-р Дзози Дзографиду ръководи магистърската степен на обучение към Департамента по италиански език и литература при Факултета по литература и философия на Солунския Университет „Аристотел” и преподава история на италианската литература.

Всяка снимка е придружена от название и от стихове на известни поети като Салваторе Куазимодо, Дино Кампана, Пабло Неруда, Джузепе Унгарети, Торкуато Тасо, Джовани Пасколи, Мигел де Сервантес и др., както и от стихове на проф. ладрон де Гевара и на доц. д-р Дзози Зографиду. По този начин снимките и подбраните стихове се допълват взаимно и се разкрива по-пълно визията на автора.

Галерия Алма Матер, СУ, Ректорат, Северно крило (вход откъм ул. „Шипка”).
Откриване на 7.11.2011 г. в 11. 00 ч.

Коментари

Влез, за да коментираш.